Wie ben ik?

Toen ik in 2017 regelmatig hard liep, maar ook steeds vaker wandelde, ervaarde ik wat buiten in beweging zijn met mij deed. Ik realiseerde me waar ik echt blij van word en dat ik daar meer mee wilde doen: Anderen helpen, samen aan de slag gaan, liefst sportief en met aandacht voor de ademhaling. En natuurlijk buiten! Op een manier die bij mij past.

 

Vroeger was ik fanatiek wedstrijdzwemster en ben altijd sportief en nogal fanatiek gebleven. Totdat een pittige achillespeesblessure me terugfloot. Ook was er altijd een grote interesse in het menselijk lichaam en de algehele gezondheid. Tijdens mijn werk als fysiotherapeut zag ik erg vaak mensen met pijn en hoge spierspanning, waarbij doorgaans geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden werd. Stress speelde daarbij geregeld op een af andere manier wel een rol. De klachten zorgden voor serieuze beperkingen in het dagelijks functioneren.

 

In die tijd werd voor mij de wisselwerking tussen lichaam en geest op onze gezondheid meer dan duidelijk. Ik behandelde vooral de symptomen, we zocht naar oefeningen om zelf thuis te doen en ik besteedde daarbij regelmatig aandacht aan de ademhaling. Helaas kwamen deze mensen regelmatig terug met dezelfde klachten en stelde het me steeds vaker teleur dat ik ze niet voldoende kon helpen. Ik besloot een time-out in te lassen.

zitten-op-grond_w.jpg

Allerlei uitdagende leuke werkzaamheden kwamen daarna jarenlang op mijn pad. Daarnaast was er thuis met 4 schoolgaande, sportende kinderen altijd genoeg te doen. Ik stopte overal de nodige tijd en energie in, had eigenlijk meer dan een fulltime job. Ik zat nooit stil, maar dat was oké. Ik had energie voor 10.

 

Totdat ik niet meer zo lekker in m’n vel zat. De kinderen waren inmiddels wat ouder en zelfstandiger en ik zou tijd over moeten houden, maar dat voelde niet zo. Ik wist niet zo goed wat ik wilde. Ik kon druk zijn met van alles, om me vervolgens af te vragen waar de tijd was gebleven en wat ik nu eigenlijk had gedaan. Steeds vaker voelde ik me sacherijnig, futloos, moe, nutteloos, had ik een kort lontje en mopperde snel op de kinderen. Dit herkende ik niet van mezelf en dat wilde ik niet. Waar was mijn actieve energieke positieve ‘ik’?

 

Omdat sporten me altijd goed had gedaan, besloot ik het hardlopen weer op te pakken. Ik verplichtte ik mezelf vast te houden aan een loopschema. Maar echt lekker ging het niet. Regelmatig vond ik het zwaar en baalde ik van mijn tempo. Maar hé, ….. ik was wel gegaan. Maar of me dat nu echt voldoening gaf?

 

Ergens kwam toen het moment dat ik besloot de muziek uit m’n oren te doen en mijn horloge thuis te laten. Heerlijk alle geluiden om me heen te horen en niet te hoeven kijken hoe snel ik ging. Het interesseerde me steeds minder hoe ver en hoe snel ik liep. Ik realiseerde me dat het allemaal best iets minder mocht. Ik stopte zelfs om een foto te maken. Dat was eerder ècht niet in me opgekomen. Ook wandelen begon ik meer te waarderen. Alleen al buiten te zijn deed me goed. Ik kwam blij, ontspannen, met meer energie opgeladen gezelliger thuis.

 

Ik maakte kennis met Mindul Run: Buiten in beweging zijn, gericht op ontspanning en energie, stilstaan, ademhalingstechnieken, zelf doen, bewustwording, mindfulness. Super interessant en waardevol om te ervaren. Het gaf me rust en ontspanning. Ik kwam met een voldaan en opgeladen gevoel thuis. Ineens werden zaken helder en maakte ik mijn keuzes. De voordelen werkten ook door in mijn dagelijkse leven. Ik voelde me blijer, energieker, effectiever en gezelliger. Ik besefte dat het niet altijd fanatiek hoeft, dat goed goed genoeg is dat de lat ook best eens wat lager mag.

 

En ook nu weer werd voor mij de kracht van ademhaling bevestigd. Je ademhaling heb je altijd bij je en kun je supergoed inzetten om tot rust te komen, je hoofd leeg te maken, je concentratie te verbeteren, je prestaties te vergroten, enz. enz..

 

En waar ik zo mijn mening had over meditatie en mindfulness weet ik nu dat het absoluut niet zweverig hoeft te zijn. Stilstaan bij het moment en in het bijzonder bij mijn ademhaling zorgt ervoor dat ik me bewust ben van wat er is, laat mijn to-do lijstjes even voor wat ze zijn. Dat geeft me ruimte en rust om mijn leven anders in te richten.

 

Wat ik ervaarde wilde ik, samen met de kennis die ik al had, gebruiken om anderen vooruit te helpen! Niet alleen symptomen bestrijden, maar breder kijken, luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft en keuzes maken die je verder helpen. Werken aan fysiek herstel en daarnaast mentale stappen zetten. Zorgen voor rust en ontspanning, zodat er ruimte ontstaat om te zien en voelen wat werkelijk belangrijk is. Ontdekken wat energie neemt, maar vooral ook geeft. Samen stappen zetten zodat iemand daarna alleen verder kan.

 

 

Hoe ik het zie

 

Je lichaam geeft aan hoe het met je gaat. Signalen als (hoofd)pijn, vermoeidheid, prikkelbaar, slecht slapen, minder weerstand, etc., …. proberen ons iets te vertellen. Als je de signalen herkent, kun je er iets mee doen.

Ik ben ervan overtuigd dat buiten in beweging zijn je helpt om gezonder, gelukkiger en meer ontspannen te leven. Zeker wanneer je dat doet met aandacht en zonder prestatiedruk. Je komt tot rust, je laadt op en je creëert ruimte om overzicht te krijgen en juiste keuzes te maken. Je ademhaling speelt daarbij een grote rol en heb je altijd bij je.

 

 

Wat je over mij moet weten

 

Ik ben een sportieve spontane nuchtere oplossingsgerichte coach. Het gaat bij mij vooral om doen! Eerst samen, zodat je daarna zelf verder kan. Ik ben praktisch ingesteld, geduldig en geef niet snel op. ‘Kan niet’ ken ik niet. ‘Links om, rechtsom’ is op mij van toepassing. Lukt het niet zus, dan gaan we voor zo.

Ik kijk graag vooruit, richt ik me op kansen en hou van eigen verantwoordelijkheid. Daarbij vind ik dat je van ervaringen kan, mag en moet leren. Ook en misschien wel juist van de minder leuke. Bovendien ben ik fan van “Pluk de dag”. Het kan zomaar de laatste zijn.

Hoewel mijn eigen lat vaak hoog ligt, leer ik steeds beter dat goed goed genoeg is. Anderen daarvan overtuigen en laten ervaren zie ik als een uitdaging.

Ik kan adrem uit de hoek komen, maar voel meestal goed aan wat ik wanneer kan zeggen. Ik vind het belangrijk dat iemand zichzelf kan zijn. Elkaar respecteren en gelijkwaardig behandelen.

Dit zou je weten als je me zou kennen

 

  • Ik ben actief en graag in beweging. Steeds vaker buiten en zelfs in de regen kan ik ervan genieten. In m’n eentje op ontdekkingstocht zonder te weten waar ik uitkom vind ik heerlijk. Google maps is dan zo verkeerd nog niet;
  • Ik breng graag tijd door met mijn gezin, maar hecht ook waarde aan tijd voor mezelf, met mijn man en ook met de kinderen 1 op 1;
  • Ik houd van actie en ben eigenlijk altijd bezig. Maar genieten van rust en ‘niets’ doen kan ik (inmiddels) ook heel goed. Zou ik eigenlijk vaker moeten doen;
  • Ik draag graag mijn steentje bij: bij de kinderen op school, de sportclub, familie, vrienden, bekenden, maar ook een aantal jaren bij Alpe d’Huzes als fysiotherapeut/masseur en deelnemer. Vooral heel bijzonder om dat als gezin te kunnen doen;
  • Een avond uitgebreid eten met een wijntje in een fijne sfeer vind ik heel fijn. Zou ik vaker moeten doen …..;
  • Verder ben ik meer een liefhebber van hartig dan van zoet. Hoewel ik alles met karamel-zeezout, zwart-wit en salmiak niet afsla, eet ik liever chips, buitenlandse kaasjes, boterhamworst met augurk en tapasachtige hapjes;
  • Koken vind ik leuk, maar ik neem er vaak te weinig tijd voor. Graag snuffel ik naar niet standaard gerechten die gezond, relatief eenvoudig zijn en niet al te veel tijd kosten.

 

 

dsc_1670-01.jpg

Instagram
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Deze website maakt gebruik van cookies.