Met een pleister op je mond!

Niet omdat je stil moet zijn, maar om stil te staan bij je ademhaling!

Sta jij wel eens stil bij je ademhaling?

 

Misschien denk je wel “Hoezo stil staan bij m’n ademhaling? Ademen gaat toch vanzelf?”.

Dat klopt. Je ‘hoeft’ er niet bij na te denken. Maar weet jij wat de impact is van je ademhaling op jouw lijf en leven?

 

Je ademhaling is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Vele processen in je lijf zijn ervan afhankelijk. Best gek eigenlijk dat we zoveel aandacht besteden aan gezond bewegen en voeding, maar aan ademhalen … ? Je  kunt best een maand zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar hooguit een paar minuten zonder ademhalen. Tijd dus voor de verdiende aandacht.

 

De manier waarop je ademhaalt en het tempo van ademen, hebben een grote invloed op je gezondheid, op je energieniveau en op je mentale toestand. De meeste mensen ademen te vaak en te veel en dat kan best heel wat klachten veroorzaken. Klachten als vermoeidheid, weinig energie, concentratieverlies, snel geïrriteerd, hoofdpijn, duizeligheid, verstoorde bloeddruk, astma, allergieën, snel verkouden, darmproblemen, slecht slapen (snurken) kunnen een relatie hebben met je ademhaling.

 

 

Als je te veel ademt, wordt de balans tussen zuurstof en koolzuur (CO2) in je lichaam verstoord. Er ontstaat een situatie van veel zuurstof en weinig koolzuur. Prima toch, zou je denken. Zuurstof heb ik nodig en koolzuur is een afvalproduct. Het is toch goed als ik dat uitadem?

 

Echter, te weinig koolzuur zorgt ervoor dat zuurstof minder goed in het lichaam wordt opgenomen. Je bloed kan zuurstof minder goed afgeven aan spieren, organen en weefsels. En daar heb je nu net die zuurstof nodig. Het is dus belangrijk de koolzuur in je longen en dus in je bloed te houden.

 

Koolzuur zorgt er ook voor dat glad spierweefsel (bijvoorbeeld in bloedvaten en organen) ontspant.  En dat is dan weer van invloed op onze bloeddruk of de werking van ons spijsverteringskanaal. Daarnaast worden mineralen, eiwitten en hormonen bij een hoger koolzuurgehalte beter getransporteerd en heeft daarmee invloed op ons immuunsysteem.

 

Het is dus zeker zinvol stil te staan bij je ademhaling! Bij hoe je ademt en hoe vaak. Met Mindful Run en Walk maak ik je bewust van jouw manier en tempo van ademhalen. Ik laat je diverse manieren van ademhalen ervaren en leer je hoe je gezonder ademt. Niet alleen in je dagelijks leven, maar ook tijdens bewegen en sporten.

 

Sport je graag, dan kun je meer rendement halen uit je ademhaling. Je ademconditie verbetert. Je wordt minder snel moe doordat zuurstof beter bij je cellen komt. Je hartslag blijft lager en je hertstelt sneller. Houd er wel rekening mee dat je tijdens training van je ademhaling eerst een stapje terug moet doen, om daarna stappen vooruit te zetten.

 

Wil je alvast beginnen met een gezonde ademhaling?

 

Deze oefeningen helpen om je ademhaling te verbeteren:

 

  1. Adem zoveel mogelijk met je mond dicht. Adem in en uit door je neus. Daag jezelf uit door je in te spannen. Ga bijvoorbeeld wandelen, steeds sneller, of loop heuvel op of door het zand en blijf door je neus ademen. Lukt dat niet meer, doe dan een stapje terug en geef jezelf de tijd om te oefenen. Kom weer in beweging als je met neusademhaling verder kan.
  2. Adem zo geruisloos mogelijk. Leg een vinger onder je neus en probeer zo min mogelijk luchtstroom te voelen terwijl je in- en uitademt;
  3. Adem rustig door je neus in en uit - Houd je adem 3 seconden in - Adem dan weer rustig in en uit - Houd 3 seconden vast, etc. Doe dat een kwartier.
     

Nu snap je waarom ik je bij Mindful Run en Walk (soms) met een pleister op de mond laat lopen. Het helpt je om je neusademhaling te trainen. Je wordt je meer bewust van de manier waarop je ademt en gaat rustiger ademen.

 

Neusademhaling is eigenlijk je natuurlijke begrenzer!!

 

Lukt het niet meer om door je neus adem te halen, dan ben je jezelf eigenlijk aan het overvragen. Doe het dan iets rustiger aan! Neem de tijd en gun jezelf de rust en ruimte. Sta als het nodig is even helemaal stil en ga weer bewegen als je neusademhaling dat toelaat. Je zult zien dat hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat. Dat je je fitter en energieker gaat voelen. En dat je sportprestaties zullen verbeteren.

 

Veel beweeg- en ademplezier!

 

Instagram
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Deze website maakt gebruik van cookies.